top of page

הדרכה הורית הינה מרכיב חשוב ומרכזי בטיפול בילדים. מחקרים רבים מצביעים על תרומתה של הדרכת ההורים, לשיפור יעילותו של הטיפול בילד במגוון רחב של בעיות. בניהן הפרעות התנהגות, חרדה, דיכאון, תסמונת פוסט-טראומטית, הפרעות קשב וריכוז, בעיות פסיכוסומאטיות, הפרעות בתקשורת. כמו גם, בעיות הקשורות בהתפתחות הטבעית של הילד, החל מרגעיו הראשונים בעולם והמשך בהסתגלותו למעברים בחייו ומילוי המשימות התואמות לגילו (גמילה מחיתולים, מעבר לגן ולבית הספר, תהליכי שינה, ותקופת גיל ההתבגרות). לרוב הדרכה הורית מתבצעת במקביל לטיפול בילד, כאשר ישנם מצבים בהם הדרכת הורים מהווה אמצעי הטיפול העיקרי לטיפול בקשיים שמציג הילד.

הדרכת הורים כחלק מהטיפול בילד

לאורך התפתחות הילד, טבעי כי הן הילד והן ההורים יתקלו בקשיים, באם זאת סביב קושי מסוים של הילד, או רצון של ההורה לקבל כלים נוספים בהתמודדות מולו. הדרכה הורית שואפת להקנות להורים כלים אשר יסייעו להם לשפר את התקשורת עם הילד שלהם. לרוב, הדרכה הורית משלבת שני היבטים. היבט ראשון קשור למיומנויות שההורים לומדים, לגבי האופן בו יוכלו להתמודד עם ילדם. לדוגמא, כאשר מדובר בילד הסובל מבעיות התנהגות, ההורים לומדים כיצד לעודד התנהגויות חיוביות ולהפחית התנהגויות שליליות, וכיצד להציב גבולות באופן אסרטיבי ועם זאת אמפתי. היבט שני קשור ללימוד ההורים אודות הקושי של ילדם, והאופן שבו הוא חווה את העולם. לדוגמא, כאשר מדובר בילד הלוקה ב ADHDהמטפל מספק להורים מידע אודות ההפרעה, ועוזר להם להבין יותר לעומק את פשר התגובות של הילד. לדוגמא, כיצד השכחנות שלעיתים מאפיינת את הילדים הללו, אינה תוצר של התרסה או חוסר אחריות, אלא של קשיי ארגון.

הדרכת הורים כטיפול מרכזי

כפי שנאמר במקרים רבים בהם הילד נמצא  בטיפול, במקביל הוריו מצויים בהדרכת הורים. יחד עם זאת, כאשר הדבר לא מתאפשר, לדוגמא בשל גילו הצעיר של הילד או חוסר רצונו של הילד בטיפול, מתבסס התהליך אך ורק על הדרכה הורית. הדרכה הורית מתמקדת תחילה בניסוחן של מטרות, המתייחסות לקושי של הילד, או לקושי של ההורים בהתמודדות מולו. לאחר מכן מנוסח התהליך שנועד לקדם את המטרות. לאורך הטיפול ההורים רוכשים כלים ומיומנויות, אותן הם בודקים בשטח, מול הילד. לאורך ההתנסויות, מדווחים ההורים בהדרכה על האינטראקציה, ומנתחים אותה יחד עם המטפל, במטרה להסיק מסקנות להמשך.

bottom of page