מנהלת השירות הפסיכולוגי בבית החולים לוינשטיין
מיינדפולנס - Mindfullness
בשנים האחרונות התפתחו מתוך הפסיכותרפיה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT), גישות חדשות הנקראות בשם כולל "הגל השלישי" של CBT. גישות אלו שמות כדגש מרכזי את ההנחה שעלינו להבין לקבל ולשהות עם התוכן המנטאלי שלנו, ולאו דווקא לשנות ולהחליף אותו.
מיינדפולנס, היא דרך התבוננות שקטה ובלתי שיפוטית בגוף שלנו ובתוכן המנטאלי שלנו. כאשר אנחנו מתבוננים במחשבות, רגשות ותחושות גופניות בדרך של קשיבות, אנו מאפשרים לעצמנו נקודת מבט חדשה על תופעות אלו. חשוב להבחין בין מיינדפולנס לבין הרפיה – המטרה של מיינדפולנס היא לא בהכרח להרגיע את עצמנו, אלא ללמוד להתבונן אחרת, ובעקבות כך גם לשנות את הדרך בה אנו מבינים ומפרשים לעצמנו תופעות אלו (מחשבות, רגשות, תחושות גופניות).
בעזרת המיינדפולנס אנו יכולים ללמוד להתבונן ולשהות עם כל מגוון החוויות המנטאליות/גופניות שלנו – הנעימות וגם הבלתי נעימות. אנו יכולים ללמוד לקבל תחושות ורגשות, שאנחנו בדרך כלל משקיעים אנרגיה רבה, להימנע מלחוש אותם.
מיינדפולנס הוא כלי טיפולי שהגיע לטיפול הפסיכולוגי ממסורות רוחניות מן המזרח, ובראשן המסורת הבודהיסטית. כיום, מיינדפולנס מהווה כלי מרכזי בגישות טיפול של "הגל השלישי" כגון: טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), טיפול מטה-קוגניטיבי (MCT) ועוד.